~CoMe tAlk HeRe...lalala~

Powered by Blogger.

Wednesday, April 27, 2011

~siapa yang berkuasa...dia di atas~



Assalamualaikum...

bikin panas punya entri an...hehe.
saje nak kongsi dengan korang sume yang terbaca entri kiera ni..sebab kiera bukannya ramai follower pon, sebab tu kiera kate lau ade yang terbaca entri ini..hehe

bukan nak menyentuh mane2 sensitiviti..tapi ini kenyataan yang berlaku di salah sebuah institusi yang dialami oleh orang terdekat kiera...
memang ini kenyataan yang kita lihat apda masa sekarang.
yang BERKUASA..yang BERWANG (bukan beruang k)..semua akan berada di atas untuk menindas yang dibawah..
memang kebanyakan orang bawahan tiada hak untuk mengatur yang di atas..
tapi perlu difikirkan juga, jika tiada yang di bawah..maka yang di atas juga tidak akan bergerak dan tidak akan mendapat mana-mana keuntungan hasil kerja keras orang bawahan..

cuba fikir sejenak...

contohnya kita dapat lihat di kilang-kilang pembuatan atau apa-apa saja pekerjaan..
orang bawahan yang bekerja menyediakan pasang siap, yang menjadikan bahan mentah menjadi bahan siap...
sedangkan..
yang di atas itu sedang enak tidur dan hanya bergoyang kaki menunggu duit masuk..
tapi kenapa orang di bawah disingkirkan dan diperlekeh-lekehkan?????

persoalan in sering kali terbit di benak fikiran kiera, memang tak wajar diperlakukan begini...

nak tahu kenapa??sebab AKAL yang mewaraskan pemikiran manusia...
jika manusia itu berakal yang diberikan oleh Allah S.W.T mereka tidak akan perlakukan sebegini rupa..tak ada orang bawahan yang ditindas, tiada rasuah, tiada perpecahan kaum dan sesama sahabat, dan juga saudara....

jika difikirkan secara waras akal..semua ini berlaku secara tidak adil dan tidak logik...
tidak logik jika masih ada manusia yang masih menerima kebodohan yang dilakukan oleh pihak yang berkuasa...
memang tidak logik di akal, tetapi apakan daya manusia yang berada di bawah tiada hak menentukan dan menegakkan keadilan.

jangan terlalu menjadi bodoh sombong oleh kuasa di dunia kerana kuasa itu hanya pada Allah S.W.T dan dia penentu segala-galanya...

tiada yang kaya dan tiada yang miskin bagi-Nya..
tiada yang berkuasa melainkan Dia yang berkuasa
tiada yang indah di dunia melainkan ciptaan-Nya
tiada kalimah yang indah melainkan kalimah Allah.

sekadar renungan bersama..bahawa setiap manusia itu dijadikan sama saja di sisi Allah S.W.T.

Sunday, March 20, 2011

~jalan2 sambil research or research sambil jalan2..wing2~


@_@

Assalamualaikum...
dah lama x mengupdate blog kiera neh...
almaklumlah malas + banyak keje..rase malas
nak layan..huhu.
biarkan bersawang dulu pastu nak cuci guna fabreze...alamak!.boleh ke..hentam sajalah..
hajat di hati nak mencari serba sedikit mengenai research kiera yan g blom siap lagi...
apakan daya, maklumat tak cukup, so tak boleh juga nak siapkan, niat di hati nak siapkan cepat..
-
-
first drop pergi MPH mid valley...
pergi ke sudut MUTIARA MINDA untuk mendapatkan makllumat.
bila dah tany2 sume akak yang incharge bahagian MUTIARA MINDA..
she say dia tak dapat nak tolong sebab kiera mesti kena ada surat juga walau nak dapatkan sedikit pon..
ah..
kuchiwa rase hati ini...ingatkan boleh lah tanye if tak hado surat pon...
then..akak yang incharge tu (telupa nak tanya nama dia lak an, teruk tol Kiera ni..hehe) bagi je Majalah Mutiara Minda untuk dis month punya...
rase happy + sedey
happy sebab dapat majalah free kalau tak kiera kena bayar RM 3 sebab bukan ahli if ahli memang dah free pon.
sedey sebab tak dapat maklumat sikit
pon..waaaaa...
then akak tu suruh join temubual bersama penulis buku MENCARI ISLAM DI CHINA.penulisnya ANN WAN SENG...but dia mualllaf..memang fasih berbahasa
melayu dan banyak pengetahuan tentang ISLAM...malu Kiera ni yang tak khatam lagi tentang islam
secara keseluruahnnya..so kenalah beli buku dia, bolehlah tambah sikit pengetahuan tentang islam ni kan..hehe....
so..inilah ANN WAN SENG..penulis buku MENCARI ISLAM DI CHINA
-
-
-
-
after dah round2 n tambah pengetahuan sikit kat MPH
tu, Kiera jalan2 la..sambil menyelam sambil minum air kan..
eheheh..sambil shoping2.+makan2...cedapnyew....
so..just enjoy 4 this pic
-
-
-


kunun la tgok tu..padahal posing je lebey..


cantik an...lau letak kat umah Kiera ni pon cantek gak an..


dah penat jalan..kena la santap sket an...bukan sket anyok juga ni..hehe..Kiera pon lajak la ke Rasamas tuk isi perut yang dah berbunyi cam drum berdentum2 dah..
ni nasi ayam bakar..percik flavor.


n yang ini prime roast black pepper

n 1 scoop ice cream for desert..hehe

ok tu je..banyak lagi gambar..x nak upload banyak2..hehe




Saturday, March 5, 2011

~AkU Di SiNi~



Assalamualaikum..


Kekeringan idea untuk melakukan yang terbaik dan menjadi yang terbaik dalam kalangan yang terbaik...
salahkah aku begini?
tidak sama sekali kerana aku hanya insan biasa...
insan biasa yang tidak menjanjikan sesuatu yang tidak pasti
adakah itu akan berlaku?
tidak sama sekali....
DIA
dialah penentu segalanya...
aku?
mungkin TIDAK
atau
mungkin YA
ah....
lupakan saja
biarkan ia berlalu begitu
tapi
tidak mungkin aku biarkan
kerana aku tahu..
aku tahu...
aku pasti akan menggapainya
di suatu masa nanti..



p/s: luahan hati tatkala aku bersendirian.

Wednesday, March 2, 2011

~DI SEBALIK TABIR BLOG~



Assalamualaikum...
dah lama x join segmen abang Ben..skang rase nak join lagi segmen abang Ben..macam best je..hehe

ermmm...abang Ben suruh letak gambar paling menawan..
tapi Kiera letak je mane yang ade, sebab dah tak ade gambar yang latest skarang ni..hehehe..so, hamik je la mane2 gambar pon.
.........
ok..pasal latar belakan plak an..
apa eh nak cite..ok..ce cite..ce cite..
nak cite la ni....
Kiera asal dari Perak, anak jati Perak ni, macam2 hado kat Perak nun di sana.
skang ni Kiera still study kat UM n dah last sem..so sangat hepy, tapi still macam budak2 lagi rasanya. then Kiera nak sambung kerjaya Kiera sebagai penulis.InsyaAllah, tapi dalam hati ni juga berminat dalam bidang Rekaan Dalaman, Fesyen n Masakan..
tapi tu just apa yang Kiera minat as hobby la katakan.
ok..tu je nak cite..nak tau lebih lanjut kena la kenal Kiera dulu..hehe..bak kate abang Ben kalau terlalu peribadi jangan cite..hehe.
ok tu je pasal latar belakang Kiera.
...........

jumlah Follower Kiera sekarang baru cecah 58 follower..
Alhamdulillah ade juga orang nak folow blog Kiera yang x brape nak pemes ni.
hehe

............
ok, kena jawab soalan dari abang ben pulak an.
1. kalau Kiera tak de blog Kiera akan jalan2 kat fb, tengok sape yang update status, pastu Kiera tengok fesyen2 terkini dari mane2 website, search kat cik google la...
2. bagi Kiera la an..kepentingan blog ni, kadang2 bagi input yang membina, then blog ni juga dapat mengupdate isu2 semasa, so boleh kongsi dengan sume orang, pastu blog ni juga kita boleh jalankan perniagaan melalui online.
3. blog feveret yang Kiera slalu singgah tentula blog abang Ben, blog Dr. Faisal Tehrani n blog Mat Gebu..blog2 lain pun Kiera slalu singgah juga, tapi tak hari2 macam blog2 ni..hehe

singgah blog abang Ben sebab abang ben rajin update yang latest2, dapat kenalan baru kat blog abang Ben n boleh join segmen abang Ben.
blog Dr. Faisal Tehrani pula sebab dia banyak update isu2 semasa, memang selalu update la, dan dia juga seorang penulis yang terkenal..so Kiera memang suka penulisan dia.
Blog Mat Gebu pula sebab Kiera leh tengok resipi2 baru..hehe..Kiera an suka makan.
hehe..ok tu je.
Thanks abang Ben sebab wat segmen ni..hehe.

Friday, February 18, 2011

~Sesuatu yang Belum Pasti~



Assalamualaikum...
pembaca sekalian yang sudi baca blog kiera yang mungkin tidak sehebat blogger2 lain..
perkara yang ditulis bukan sekadar perkara biasa, tapi untuk mengatasinya menjadi lebih baik dan terbaik kerana kita adalah manusia dan HAMBA ALLAH di muka bumi..
setiap kelebihan itu pasti ada kekuarangannya.
ingin kiera katakan bahawa menanti sesuatu yang belum pasti itu pasti ada pada setiap individu
sama ada:
1. impian
2. cita-cita
3. harapan

dan sebagainya yang menanti di masa hadapan

itu semua adalah kehendak ALLAH SWT yang menenetukan segala-galanya dan kita hanya boleh merancang, dan ALLAH yang menentukan
semua itu adalah sesuatu yang belum pasti dan mungkin akan tercapai atau tidak, kita tidak tahu apa akan terjadi pada kita pada masa akan datang kelak.
jodoh, ajal, pertemuan...
semua di tangan Tuhan. kiera juga mungkin ada perasaan untuk memiliki jodoh yang terbaik..semua itu boleh dirancang, dan Allah yang menentukan, kita boleh bercinta sekarang dan belum tentu orang yang kita cintai sekarang akan kita belayar bersamanya sehingga ke daratan, mungkin itu suatu impian yang besar yang dimiliki oleh setiap wanita atau lelaki, untuk mendirikan rumah tangga bersama orang yang dicintai, tapi, apakan daya kehendak ALLAH itu lebih besar, dan DIA Maha mengetahui setiap kejadian di muka bumi..
dan
pilihan atau jodoh yang ditetapkan oleh-Nya adalah pilihan yang tepat.
perempuan yang baik adalah untuk lelaki yang baik dan sebaliknya perempuan yang jahil adalah untuk lelaki yang jahil..
supaya mereka tidak dijadikan untuk memusnahkan kehidupan wanita/ lelaki yang baik
kadang2 Tuhan menyediakan seeseorang yang baik untuk seseorang yang jahil, kerana ALLAH lebih mengetahui, mungkin seseorang yang baik itu dapat memimpin seseorang yang jahil itu ke jalan yang benar..InsyaAllah..
manusia perlu mencorak kehidupan menjadi cantik disisi-Nya.

Renung-renungkanlah...
luahan hati apabila melihat ramai yang sedih selepas putus cinta dan sebagainya.

Wednesday, April 27, 2011

~siapa yang berkuasa...dia di atas~

1 comments

Assalamualaikum...

bikin panas punya entri an...hehe.
saje nak kongsi dengan korang sume yang terbaca entri kiera ni..sebab kiera bukannya ramai follower pon, sebab tu kiera kate lau ade yang terbaca entri ini..hehe

bukan nak menyentuh mane2 sensitiviti..tapi ini kenyataan yang berlaku di salah sebuah institusi yang dialami oleh orang terdekat kiera...
memang ini kenyataan yang kita lihat apda masa sekarang.
yang BERKUASA..yang BERWANG (bukan beruang k)..semua akan berada di atas untuk menindas yang dibawah..
memang kebanyakan orang bawahan tiada hak untuk mengatur yang di atas..
tapi perlu difikirkan juga, jika tiada yang di bawah..maka yang di atas juga tidak akan bergerak dan tidak akan mendapat mana-mana keuntungan hasil kerja keras orang bawahan..

cuba fikir sejenak...

contohnya kita dapat lihat di kilang-kilang pembuatan atau apa-apa saja pekerjaan..
orang bawahan yang bekerja menyediakan pasang siap, yang menjadikan bahan mentah menjadi bahan siap...
sedangkan..
yang di atas itu sedang enak tidur dan hanya bergoyang kaki menunggu duit masuk..
tapi kenapa orang di bawah disingkirkan dan diperlekeh-lekehkan?????

persoalan in sering kali terbit di benak fikiran kiera, memang tak wajar diperlakukan begini...

nak tahu kenapa??sebab AKAL yang mewaraskan pemikiran manusia...
jika manusia itu berakal yang diberikan oleh Allah S.W.T mereka tidak akan perlakukan sebegini rupa..tak ada orang bawahan yang ditindas, tiada rasuah, tiada perpecahan kaum dan sesama sahabat, dan juga saudara....

jika difikirkan secara waras akal..semua ini berlaku secara tidak adil dan tidak logik...
tidak logik jika masih ada manusia yang masih menerima kebodohan yang dilakukan oleh pihak yang berkuasa...
memang tidak logik di akal, tetapi apakan daya manusia yang berada di bawah tiada hak menentukan dan menegakkan keadilan.

jangan terlalu menjadi bodoh sombong oleh kuasa di dunia kerana kuasa itu hanya pada Allah S.W.T dan dia penentu segala-galanya...

tiada yang kaya dan tiada yang miskin bagi-Nya..
tiada yang berkuasa melainkan Dia yang berkuasa
tiada yang indah di dunia melainkan ciptaan-Nya
tiada kalimah yang indah melainkan kalimah Allah.

sekadar renungan bersama..bahawa setiap manusia itu dijadikan sama saja di sisi Allah S.W.T.

Sunday, March 20, 2011

~jalan2 sambil research or research sambil jalan2..wing2~

8 comments
@_@

Assalamualaikum...
dah lama x mengupdate blog kiera neh...
almaklumlah malas + banyak keje..rase malas
nak layan..huhu.
biarkan bersawang dulu pastu nak cuci guna fabreze...alamak!.boleh ke..hentam sajalah..
hajat di hati nak mencari serba sedikit mengenai research kiera yan g blom siap lagi...
apakan daya, maklumat tak cukup, so tak boleh juga nak siapkan, niat di hati nak siapkan cepat..
-
-
first drop pergi MPH mid valley...
pergi ke sudut MUTIARA MINDA untuk mendapatkan makllumat.
bila dah tany2 sume akak yang incharge bahagian MUTIARA MINDA..
she say dia tak dapat nak tolong sebab kiera mesti kena ada surat juga walau nak dapatkan sedikit pon..
ah..
kuchiwa rase hati ini...ingatkan boleh lah tanye if tak hado surat pon...
then..akak yang incharge tu (telupa nak tanya nama dia lak an, teruk tol Kiera ni..hehe) bagi je Majalah Mutiara Minda untuk dis month punya...
rase happy + sedey
happy sebab dapat majalah free kalau tak kiera kena bayar RM 3 sebab bukan ahli if ahli memang dah free pon.
sedey sebab tak dapat maklumat sikit
pon..waaaaa...
then akak tu suruh join temubual bersama penulis buku MENCARI ISLAM DI CHINA.penulisnya ANN WAN SENG...but dia mualllaf..memang fasih berbahasa
melayu dan banyak pengetahuan tentang ISLAM...malu Kiera ni yang tak khatam lagi tentang islam
secara keseluruahnnya..so kenalah beli buku dia, bolehlah tambah sikit pengetahuan tentang islam ni kan..hehe....
so..inilah ANN WAN SENG..penulis buku MENCARI ISLAM DI CHINA
-
-
-
-
after dah round2 n tambah pengetahuan sikit kat MPH
tu, Kiera jalan2 la..sambil menyelam sambil minum air kan..
eheheh..sambil shoping2.+makan2...cedapnyew....
so..just enjoy 4 this pic
-
-
-


kunun la tgok tu..padahal posing je lebey..


cantik an...lau letak kat umah Kiera ni pon cantek gak an..


dah penat jalan..kena la santap sket an...bukan sket anyok juga ni..hehe..Kiera pon lajak la ke Rasamas tuk isi perut yang dah berbunyi cam drum berdentum2 dah..
ni nasi ayam bakar..percik flavor.


n yang ini prime roast black pepper

n 1 scoop ice cream for desert..hehe

ok tu je..banyak lagi gambar..x nak upload banyak2..hehe




Saturday, March 5, 2011

~AkU Di SiNi~

3 comments

Assalamualaikum..


Kekeringan idea untuk melakukan yang terbaik dan menjadi yang terbaik dalam kalangan yang terbaik...
salahkah aku begini?
tidak sama sekali kerana aku hanya insan biasa...
insan biasa yang tidak menjanjikan sesuatu yang tidak pasti
adakah itu akan berlaku?
tidak sama sekali....
DIA
dialah penentu segalanya...
aku?
mungkin TIDAK
atau
mungkin YA
ah....
lupakan saja
biarkan ia berlalu begitu
tapi
tidak mungkin aku biarkan
kerana aku tahu..
aku tahu...
aku pasti akan menggapainya
di suatu masa nanti..



p/s: luahan hati tatkala aku bersendirian.

Wednesday, March 2, 2011

~DI SEBALIK TABIR BLOG~

16 comments

Assalamualaikum...
dah lama x join segmen abang Ben..skang rase nak join lagi segmen abang Ben..macam best je..hehe

ermmm...abang Ben suruh letak gambar paling menawan..
tapi Kiera letak je mane yang ade, sebab dah tak ade gambar yang latest skarang ni..hehehe..so, hamik je la mane2 gambar pon.
.........
ok..pasal latar belakan plak an..
apa eh nak cite..ok..ce cite..ce cite..
nak cite la ni....
Kiera asal dari Perak, anak jati Perak ni, macam2 hado kat Perak nun di sana.
skang ni Kiera still study kat UM n dah last sem..so sangat hepy, tapi still macam budak2 lagi rasanya. then Kiera nak sambung kerjaya Kiera sebagai penulis.InsyaAllah, tapi dalam hati ni juga berminat dalam bidang Rekaan Dalaman, Fesyen n Masakan..
tapi tu just apa yang Kiera minat as hobby la katakan.
ok..tu je nak cite..nak tau lebih lanjut kena la kenal Kiera dulu..hehe..bak kate abang Ben kalau terlalu peribadi jangan cite..hehe.
ok tu je pasal latar belakang Kiera.
...........

jumlah Follower Kiera sekarang baru cecah 58 follower..
Alhamdulillah ade juga orang nak folow blog Kiera yang x brape nak pemes ni.
hehe

............
ok, kena jawab soalan dari abang ben pulak an.
1. kalau Kiera tak de blog Kiera akan jalan2 kat fb, tengok sape yang update status, pastu Kiera tengok fesyen2 terkini dari mane2 website, search kat cik google la...
2. bagi Kiera la an..kepentingan blog ni, kadang2 bagi input yang membina, then blog ni juga dapat mengupdate isu2 semasa, so boleh kongsi dengan sume orang, pastu blog ni juga kita boleh jalankan perniagaan melalui online.
3. blog feveret yang Kiera slalu singgah tentula blog abang Ben, blog Dr. Faisal Tehrani n blog Mat Gebu..blog2 lain pun Kiera slalu singgah juga, tapi tak hari2 macam blog2 ni..hehe

singgah blog abang Ben sebab abang ben rajin update yang latest2, dapat kenalan baru kat blog abang Ben n boleh join segmen abang Ben.
blog Dr. Faisal Tehrani pula sebab dia banyak update isu2 semasa, memang selalu update la, dan dia juga seorang penulis yang terkenal..so Kiera memang suka penulisan dia.
Blog Mat Gebu pula sebab Kiera leh tengok resipi2 baru..hehe..Kiera an suka makan.
hehe..ok tu je.
Thanks abang Ben sebab wat segmen ni..hehe.

Friday, February 18, 2011

~Sesuatu yang Belum Pasti~

0 comments

Assalamualaikum...
pembaca sekalian yang sudi baca blog kiera yang mungkin tidak sehebat blogger2 lain..
perkara yang ditulis bukan sekadar perkara biasa, tapi untuk mengatasinya menjadi lebih baik dan terbaik kerana kita adalah manusia dan HAMBA ALLAH di muka bumi..
setiap kelebihan itu pasti ada kekuarangannya.
ingin kiera katakan bahawa menanti sesuatu yang belum pasti itu pasti ada pada setiap individu
sama ada:
1. impian
2. cita-cita
3. harapan

dan sebagainya yang menanti di masa hadapan

itu semua adalah kehendak ALLAH SWT yang menenetukan segala-galanya dan kita hanya boleh merancang, dan ALLAH yang menentukan
semua itu adalah sesuatu yang belum pasti dan mungkin akan tercapai atau tidak, kita tidak tahu apa akan terjadi pada kita pada masa akan datang kelak.
jodoh, ajal, pertemuan...
semua di tangan Tuhan. kiera juga mungkin ada perasaan untuk memiliki jodoh yang terbaik..semua itu boleh dirancang, dan Allah yang menentukan, kita boleh bercinta sekarang dan belum tentu orang yang kita cintai sekarang akan kita belayar bersamanya sehingga ke daratan, mungkin itu suatu impian yang besar yang dimiliki oleh setiap wanita atau lelaki, untuk mendirikan rumah tangga bersama orang yang dicintai, tapi, apakan daya kehendak ALLAH itu lebih besar, dan DIA Maha mengetahui setiap kejadian di muka bumi..
dan
pilihan atau jodoh yang ditetapkan oleh-Nya adalah pilihan yang tepat.
perempuan yang baik adalah untuk lelaki yang baik dan sebaliknya perempuan yang jahil adalah untuk lelaki yang jahil..
supaya mereka tidak dijadikan untuk memusnahkan kehidupan wanita/ lelaki yang baik
kadang2 Tuhan menyediakan seeseorang yang baik untuk seseorang yang jahil, kerana ALLAH lebih mengetahui, mungkin seseorang yang baik itu dapat memimpin seseorang yang jahil itu ke jalan yang benar..InsyaAllah..
manusia perlu mencorak kehidupan menjadi cantik disisi-Nya.

Renung-renungkanlah...
luahan hati apabila melihat ramai yang sedih selepas putus cinta dan sebagainya.
 

. Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino